>
Het begint met het zagen van hout op een dikte van 7mm.
     De techniek
Schelpen worden samengesteld uit honderd tot 200 schijfjes. Die heb ik eerst van board gemaakt. Het begint heel klein en vervolgens wordt ieder volgend onderdeel van de mal 1 mm groter gemaakt.
De mallen worden afgetekent op het hout en uitgezaagd.
Alle schijven moeten vervolgens onder een hoek worden gezaagd om de schelp als een omwentelingsfiguur op te bouwen.
Om ook de binnenkant te kunnen bewerken worden steeds 4 schijven toegevoegd en vervolgens worden er weer 8 afgehaald. Dat gedeelte wordt dan aan de binnenkant bewerkt en vervolgens weer terug gelijmd.
.
Na de definitieve afwerking, voornamelijk schuren, wordthet hout behandeld met meubelolie, bijenwas of transparante lak. Het kost ongeveer tussen de 20 en 40 uur om een schelp te maken.
.
Voor deze Möbius ringen worden honderden kleine wiggetjes gezaagd. Die worden 2 aan 2 verlijmd en geschuurd.
Die elementjes worden met houtlijm aan elkaar gezet in de vorm van de ring.
De bochten ontstaan door te spelen met de wigvorm.
Omdat de uitharding van witte houtlijm te lang duurt wordt de lijm met een brander zodanig verhit dat het zich gaat gedragen als houtlijm.
DE kunst is om begin en einde bij elkaar te krijgen. Als dat is gelukt wordt de ring in stukken opgedeeld om te worden geschuurd.
Elke ring bestaat uit ca 200 tot 300 stukjes, Het kost ca 15 tot 25 uur om er een te maken.

Schoenen worden eerst ontworpen en gemaakt van PUR of Gips op een vooraf gemaakte zool van hout.
Het model wordt met behulp van een laserstraal opgedeeld in 7 mm dikke onderdelen. De vorm van die onderdelen wordt overgebracht op board en uitgezaagd. Zo ontstaat als het ware een matrijs voor een schoen.
Alle onderdelen worden in de juiste vorm op de zool aan elkaar gelijmd.
Daarna wordt de buitenkant gevorm met frezen en schuurpadjes. De bovenkant wordt van de zool los gemaakt en de binnenkant wordt gevormd en geschuurd.
Tot slot wordt het geheel weer in elkaar gezet, afgewerkt en behandeld met olie, was of lak
Voor elk deel van de veters wordt een aluminium mal gemaakt. Daarop worden 7 laagjes van 0,5 mm dik met behulp van ijerdraad of touw verlijmd. Is het voldoende gedroogd dan blijft het gelamineerde hout in de de gewenst vorm en kan het verder worden afgewerkt.
Het maken  van een nieuw model schoen kost ca 40 tot 60 uur.

Voor de overige objecten is niet eenduidig aan te geven hoe ze worden gemaakt.

home schelpen schoenen mobius ringen overige sculpturen techniek materiaal gereedschap programma 2019 Janets tuin contact route